OKSB (Onaylanmış KiÅŸi Statüsü Belgesi)
Onaylanmış KiÅŸi Statü Belgesi kısa adıyla OKSB, Gümrük Mevzuatına göre yapılan iÅŸlemlerde kolaylık ve basitleÅŸtirilmiÅŸ iÅŸlem saÄŸlayan bir belgedir. En önemli ve temel katkısı eÅŸyanın belge ve fiziki muayene iÅŸlemine tabi tutulmadan tescil iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸmesidir.

OKSB BELGESİ SAHİBİ FİRMALARA TANINAN AYRICALIKLAR
1. Mavi hattan yararlanma hakkı. Mavi hat, ihracat eÅŸyasının çıkış iÅŸlemlerinin tamamlanmasından önce belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hattı ifade etmektedir.
Mavi hatta eÅŸyanın fiziki muayenesi yapılmaz. Böylece firmaların ihracatları daha hızlı ve daha az maliyetli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸir. Bu da firmaların rekabetçi yapılarını ve pazar paylarını arttırıcı bir unsurdur.
​
2. Gümrük beyannamelerinin diÄŸer firmalara kıyasla daha az muayeneye tabi tutulması. İşlemlerin daha az maliyetli ve daha hızlı gerçekleÅŸtirilmesi yoluyla ihracatın desteklenmesi.
​
3. Bakanlık Risk Analizleri Programında bulunan birçok risk analizi profilinden istisna tutulma hakkı.
​
4. Eksik belgeyle beyanda bulunabilme hakkı. Eksik belgenin 1 ay içerisinde ibrazı gereklidir. Süre uzatımı mümkündür.
​
5. Kısmi teminat uygulamasından yararlanma hakkı. Belirli gümrük rejimlerinde ithalat vergilerinin tamamı için deÄŸil %10’u oranında teminat alınır.
​
6. Götürü teminat uygulamasından yararlanma hakkı. Götürü teminat uygulaması, teminat gereken gümrük iÅŸlemlerinde, her bir iÅŸlem için ayrı ayrı teminat vermek yerine, belli ÅŸartlardaki tüm iÅŸlemlerde kullanılabilecek teminatı ifade eder. Teminat tutarı, son 1 yılda teminata konu gümrük ve sair vergiler tutarının %10’u olarak belirlenir.
​
7. Onaylanmış ihracatçı yetkisi. Onaylanmış ihracatçılar, A.TR dolaşım belgelerini gümrük idaresi yerine kendileri vize edebilmektedirler.
​
8. Belirli gümrük rejimlerinde, ayniyet tespiti gerekçesiyle kırmızı hatta yönlendirilmeme hakkı.
​
9. Belirli gümrük rejimlerinde ayniyet tespiti işlemlerinden istisna tutulma hakkı.
​
10. Belirli dökme ürünlerin ithalatında, emsal tahlil raporunun ibrazı halinde laboratuvar tahliline gönderilmeme hakkı.
​
11. Belirli ürünlerin ithalatında, tahlil sonuçları beklenmeden eÅŸyayı teslim alma hakkı.
​
12. Dökme olmayan eÅŸyada da taşıt üstü (supalan) iÅŸlem talep etme hakkı.
​
13. Beyanname kapsamı tahakkuk eden vergilerin, firmaya ait GÜMKART’la ödenmesi gerekmektedir.
​
OKSB belgesi kendi içerisinde iki türe ayrılmaktadır;
Birinci OKSB; sadece ihracat 1000 rejimlerin mavi hattan iÅŸlem gördüÄŸü diÄŸer tüm hakların belge alımı ile birlikte verildiÄŸi bir belgedir.
​
Özel ÅŸartlar:
​
-
2 (iki) yıldır şirketinizin faaliyette olması,
-
Son 1 yılda ortalama 30 (Otuz) çalışanın olması,
-
Son 2 yılın herhangi birinde (Bir) Milyon USD tutarında ihracat veya toplam 6 milyon USD tutarında ithalat ve ihracat yapmış olmanız yeterlidir.
İkinci OKSB(GeliÅŸmiÅŸ Versiyon); TebliÄŸin 42/A maddesine istinaden alınmış olan bir belgedir. Bu belge, birinci tür belgeye göre daha çok faydaların olduÄŸu, ihracat 1000 rejimlerin yanında 3151-1040 gibi diÄŸer rejimlerin de yapılan ihracat beyannamelerin mavi hattan iÅŸleme gördüÄŸü Dahilde İşleme kapsamında yapılan ithalatlarda yapılan ayniyat iÅŸlemlerinde muaf olmanızı saÄŸlamaktadır. İthalatta ilse sarı hat oranı yüksek olur.
​
Özel ÅŸartlar:
​
-
İmalatçı olmak (Kapasite Raporu sunmak)
-
Son 2 yılın herhangi birinde 5 (Beş) Milyon USD ihracat veya toplam 20 milyon USD tutarında ithalat ve ihracat yapılması,
-
Son 1 yılda ortalama 100 çalışanın olması gerekmektedir.
Genel ÅŸartlar:
1. En az 2 yıldır fiilen faaliyette bulunmak.
​
2. Gümrük mevzuatı uyarınca kesinleşmiş vergi ve ceza borcu bulunmamak.
​
3. Vergi mevzuatı uyarınca kesinleÅŸmiÅŸ vergi borcu bulunmamak. (Vergi Dairesi yazısı aslının son 2 ay içinde alınmış olması gerekmektedir)
​
4. İlgili mevzuat uyarınca kesinleÅŸmiÅŸ sosyal güvenlik prim borcu bulunmamak. (SGK yazısı aslının son 1 ay içinde alınmış olması gerekmektedir)
​
5. Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kiÅŸiler ile gümrük ve dış ticaret iÅŸlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanlarının; belirli suçlar ve belirli Kanunlara muhalefetten ceza veya mahkûmiyet kararı bulunmaması. (Adli sicil belgeleri asıllarının son 2 ay içinde alınmış olması; elektronik ortamda düzenlenen belgelerin YGM-YetkilendirilmiÅŸ Gümrük Müşaviri- tarafından sorgulanarak kontrol edilmesi gerekmektedir)
​
6. İhracatçı birlikleri kayıtlarına göre performans ve güvenilirliÄŸi onaylanmış olmak. (İlgili İhracatçı BirliÄŸince düzenlenen Performans ve Güvenilirlik Formu aslı gereklidir)
​
7. Her bir yıl itibarıyla, firma hakkında, vergi kaybına neden olan gümrük mevzuatı ihlali nedeniyle, Gümrük Kanunu’nun 234 ila 239’uncu maddeleri ile 241’inci maddesi uygulanan ceza kararları ile 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 51’inci maddesi ve 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nun 16’ncı maddesi uyarınca düzenlenen yıllık kesinleÅŸmiÅŸ ceza kararları sayısının, yıllık beyanname sayısının (2-5-10 adetten fazla olmak kaydıyla), belli bir oranını (binde 3, yüzde 1, yüzde 2) aÅŸmaması.
​
8. Firmanın son 2 yıla iliÅŸkin mali yapısının yeminli mali müşavirce incelenmesi ve raporun olumlu görüşle sonuca baÄŸlanması. (30.12.2011 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan “Onaylanmış KiÅŸi Statüsüne İliÅŸkin Gümrük Genel TebliÄŸi (Sıra No: 1)’nin 6 no.lu ekinde yer alan formata uygun YMM Raporu aslı gereklidir)
​
BAÅžVURU USUL VE ESASLARI
Onaylanmış kiÅŸi statü belgesi müracaatına iliÅŸkin baÅŸvuru dosyalarının, YetkilendirilmiÅŸ Gümrük Müşavirince (YGM) ön incelemesinin yapılması gerekmektedir. Bunun için YGM ile OK1 tespit sözleÅŸmesi imzalanması gereklidir.
​
Firma tarafından, TebliÄŸ’in 1 no.lu ekinde yer alan OK1 Tespiti Talep Formu’nun doldurularak, yine TebliÄŸ’in 1/A no.lu ekinde sayılan belgelerle birlikte YGM’ye ibraz edilmesi gerekmektedir.
​
OK1 tespit iÅŸleminin, YGM tarafından sözleÅŸmenin yapılmasından itibaren 1 ay içerisinde olumlu ya da olumsuz rapora baÄŸlanması zorunludur. Düzenlenecek raporun, TebliÄŸ’in 8 no.lu ekinde belirtilen formata uygun olması gerekmektedir.
​
YGM Raporu, firmaya teslim edilir. Firma tarafından, 5 iÅŸgünü içerisinde Bölge Müdürlüğüne müracaatta bulunulması gereklidir. YGM’ye ibraz edilen belgelerin istenildiÄŸinde ibraz edilmek üzere firma tarafından muhafaza edilmesi gerekmekte, Bölge Müdürlüğüne gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.
​
Başvuru formu, Bakanlık internet sayfası üzerinde BİLGE kullanıcı kodu ile giriş yapılarak doldurulur ve elektronik imzayla imzalanır.
​
BaÅŸvurunun en geç 10 iÅŸgünü içerisinde incelenmesi gerekmektedir. BaÅŸvurunun uygun bulunması durumunda, 2 nüsha statü belgesi düzenlenir.
​
Statü belgesinin geçerlilik süresi 2 yıldır. Süre bitimine 4 ay kala tekrar baÅŸvuruda bulunulabilir.
​
ÖNERİLERİMİZ
Özellikle dış ticaret (ithalatçı-ihracatçı) firmalarının OKS Belgesi almalarında büyük yarar görülmektedir.
​
Böylece ithalat ve ihracat iÅŸlemleri daha hızlı gerçekleÅŸtirilecek, zaman ve maliyet avantajları saÄŸlanabilecektir. OKS belgesi sahibi firmalara gümrük idaresi daha ayrıcalıklı davranmakta, iÅŸlemler güven esası çerçevesinde yürütülmektedir.
​
OKS Belgesi, ihracat iÅŸlemlerinin yanı sıra, ithalat iÅŸlemlerinde de daha az kırmızı hatta düşmeleri konusunda firmalara yarar saÄŸlamaktadır. Zira OKS Belgesi sahibi firmalar, Bakanlık Risk Analizleri Programında bulunan birçok risk profilinden istisna tutulmakta, ithalat ve ihracat iÅŸlemleri hızlı, kolay ve güvenli bir ÅŸekilde tamamlanmaktadır.
​
Konunun teknik ve uzmanlık gerektiren yönleri dikkate alındığında, OKS Belgesinin alımı, gereken belgelerin hazırlanması, YGM raporlamalarının tamamlanması, Gümrük Sistemlerine gereken verilerin girilmesi aÅŸamalarında gereken her türlü destek verilebilecektir.